OntwikkelHerstel.

VerbeterOnderhoud.

Ondersteuning bij Dagelijkse Activiteiten

Kinderergotherapie

Kinderergotherapie richt zich op het ondersteunen van kinderen die moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Hierbij wordt gekeken naar de specifieke behoeften van het kind, en wordt er gezocht naar passende oplossingen. Het doel is om het kind te helpen zich verder te ontwikkelen en zelfstandigheid te bevorderen, bijvoorbeeld bij het aankleden, eten met bestek of het vasthouden van een potlood.

Behandeltraject en Vergoedingen

Het traject van kinderergotherapie begint met een kennismaking en het in kaart brengen van de hulpvraag. Afhankelijk van de situatie worden observaties, vragenlijsten, gesprekken en meetinstrumenten ingezet. Op basis van de verzamelde informatie wordt een behandelplan opgesteld en wordt gestart met een passende interventie. Kinderergotherapie wordt vanuit de basisverzekering voor 10 uren per kalenderjaar vergoed.

Klik op een van onderstaande aandachtsgebieden

Verbetering van Motoriek en Schrijfgedrag

Een veelvoorkomend aandachtsgebied in de kinderergotherapie is de verbetering van (fijne) motoriek en schrijfvaardigheid. Dit kan onder andere betrekking hebben op problemen zoals een onleesbaar handschrift, een te laag schrijftempo of pijn bij het schrijven. Kinderergotherapie biedt gerichte begeleiding om deze problemen te verhelpen en het schrijven te verbeteren.

Stimuleren van Executieve Functies

Kinderergotherapie ondersteunt ook bij het stimuleren van executieve functies. Dit betreft belangrijke cognitieve vaardigheden zoals het plannen en organiseren van taken, het vasthouden van aandacht, flexibiliteit in het denken en het reguleren van emoties. Wanneer een kind moeite heeft met deze vaardigheden, kan ergotherapie helpen om deze functies te verbeteren en het dagelijks functioneren te optimaliseren.

Sensorische Informatieverwerking (Prikkelverwerking)

Sensorische informatieverwerking is een ander belangrijk aandachtsgebied binnen de kinderergotherapie. Wanneer een kind moeite heeft met het verwerken van prikkels, kan dit zich uiten in bepaald gedrag, zoals het vermijden van bepaalde prikkels of juist op zoek gaan naar meer prikkels. Samen wordt er gekeken naar de prikkelverwerking en hoe adviezen in het dagelijks leven toegepast kunnen worden om het kind te ondersteunen.

Belasting en Belastbaarheid

Een essentieel onderdeel van kinderergotherapie is het in kaart brengen van de belasting en belastbaarheid van een kind. Dit betekent dat gekeken wordt naar wat het kind dagelijks doet en wat het kind aankan. Het vinden van de juiste balans hierin is cruciaal om overbelasting te voorkomen en het welzijn van het kind te bevorderen.

Wilt u een afspraak maken met onze specialisten?

Neem contact met ons op!